26 juni 2006

Igår, idag, imorgon


Igår och imorgon – med idag och nuet inklämt någonstans mittemellan. Jag känner människor som helt förlorat sig i att utreda "igår" och det som var då. Några har hittat pusselbitar som de försöker få ihop. Några har inte hittat något alls och river och sliter i gamla gömmor efter något som skall påminna dem om hur igår egentligen såg ut. Sen finns det många som bara tänker på imorgon. Dagar, veckor och år går åt till drömmar och oro inför morgondagen och framtiden. Värst är lågenergidrömmarna, som sträcker sig över årtionden. "Egentligen borde man göra si..." VIPS har tio år gått. "Egentligen borde man göra så..." VIPS har tjugo år gått.
Men nuet då? Det där nuet som vi nästan inte ser då vi har det omkring oss. Nuet som kan skymma sikten – både bakåt och framåt – och som man kan gömma sig i. Det finns de som planerar för det ultimata nuet, som skall infinna sig om sisådär tre år. Och det finns de som väntar på ett plötsligt omtumlande starkt NU! som skall förändra livet...
Hur förhåller du dig till Igår, idag och imorgon? I vilket utav dem befinner du dig i om dagarna?

22 juni 2006

Mina riksregalier


I de dunkla slottsvalven ligger Skattkammaren där den svenska monarkins viktigaste symboler, Riksregalierna, förvaras.
Man kan nästan säga att Riksregalierna är vårt lands finaste prylar. Kungens finaste prylar. Om slottet skulle börja brinna så skulle kronan, spiran, riksäpplet och riksnyckeln vara det första man räddade undan lågorna. Hm. Om jag hade en skattkammare med en hårdbevakad glasmonter. Vad skulle jag förvara i den? Hur ser min "krona" ut? Mitt "Riksäpple"? Helt enkelt – vilka ting skulle jag utse till just mina riksregalier?

19 juni 2006

På rymmen


Jag går på en kyrkogård. Släktgrav efter släktgrav. Egentligen är man på rymmen från släktgraven redan från födseln... På något sätt. (Men nu är det ju sommar. Bofinken i busken som sov klockan tolv osv.)

17 juni 2006

En egen vägvisare


Ibland skulle jag vilja ha en egen guide, vägvisare, projektledare, stylist, yrkesrådgivare, coach...

16 juni 2006

Liftare


En del människor liftar hela livet. Från jobb till jobb. Från relation till relation. Några liftar med en och samma människa hela livet. Till viss del kan Liftarna påverka kurs och färdriktning genom att välja vem eller vad de liftar med. Men frågan är om de egentligen har något mål som ligger längre fram än nuet?

15 juni 2006

Silent treatment


När en vän utsätter en annan vän för "silent treatment", dvs inte hör av sig, svarar långsamt eller inte alls på den andres sms eller mail, då hänger vänskapen på en skör tråd. Något i själva balansen har rubbats. Ofta har den ene genomgått stora privata förändringar av något slag. Plötsligt finns inte det lyssnande örat längre. Tid för vänskap verkar inte heller finnas. Väntjänster, uppskattning och generositet återgäldas inte. Istället finns där bara tystnad.
Vänskapen befinner sig i ett vacuum. Vänskapen är under utredning.

14 juni 2006

Få ord med hög densitet


Människor som sitter tysta när andra pratar brukar nästan alltid få större genomslag när de väl säger något. Få ord med hög densitet är bristvara. Men se upp för de som använder tystnad i maktsyfte...

12 juni 2006

Ge sig hän


Det kallas stagedive när man handlöst kastar sig från scenen på en konsert. Jag funderar på vad det skulle kallas om man på samma sätt kastade sig handlöst ut i livet. Utan fruktan. Oavsett om man hoppar från en konsertscen, ett studentflak eller som nyseparerad ut ur ett förhållande – Att ge sig hän är en konst. Och en tilltalande livsstrategi.

09 juni 2006

Blåögda mail


Ibland när någon hamnat i konflikt med någon, brukar jag råda han eller henne att skicka ett Blåögt mail. Ett Blåögt mail låtsas som det regnar – som om konflikten aldrig funnits mellan mailaren och adressaten. Mailets enda avsikt är att bryta ett dödläge, för att på nytt återuppta dialogen. Det blåögda mailet är glatt och käckt i en situation där det hade varit naturligt att klaga. Det kan handla om vänner som är dåliga på att höra av sig. Istället för klag och surheter skickar man ett hejigt: "Hörrudu! Jag vill verkligen ha ett långt härligt mail från dig nu!". Eller: "Mmm, det skulle det vara gott med en öl på El Mundo! Typ nu.".

08 juni 2006

Generationsöverseende


Man måste lära sig att ha ett visst generationsöverseende. Både uppåt och nedåt.

07 juni 2006

Grottliv


Det finns nattdjur som aldrig ser solen. Det finns djur som föds, lever och dör i underjorden. Det finns fiskar som lever i grottgölar, eller i beckmörker på tiotusen meters djup. Det finns mikroorganismer som lever inne i glaciärernas isar. Det finns maskar som lever hela sitt liv i kossornas tarmar. Det finns människor som…