08 mars 2007

Förklara världen!


Jag tycker om att tänka på saker som om de var helt nya, obegripliga, och hur de skulle beskrivas för typ en utomjording. Ett exempel: "På vår planet blir en del arga ibland på saker som är fel och orättvisa. Då samlas dom i stora flockar och bråkar och kastar fyrkantiga stenar som egentligen är till för att gå på. Därför behövs det några som går omkring och håller ordning och som kontrollerar att alla sköter sig. Ibland sitter dom som håller ordning på en annan varelse, som också finns på vår planet, som är väldigt bra på att springa, men som tyvärr måste lära sig att lyda oss så den inte springer tillbaka till skogen igen. Varelsen som är så bra på att springa måste ha ett skydd för sina ögon så ingen kan skada dom. Den som håller ordning måste också ha ett sånt skydd och en hård hatt ifall någon kastar en fyrkantig sten. Han har också en hård pinne som han kan banka i huvet på dom som bråkar. Och en liten farlig grej som det kommer hårda kulor ur, som den som är riktigt dum kan dö av om den får dom på sig. Hela den här grejen, alltihop, kallar vi Ridande polis."

11 kommentarer:

Carl Fredrik Holtermann sa...

Kom gärna med egna exempel. Typ: "Solen är en brinnande boll. Den brinner precis lagom, så vi inte blir för varma och inte för kalla. Ibland ser vi den mer och ibland mindre. När vi ser den mer brinner den faktiskt så lagom att vårt skinn blir lite fint bränt."

Maja sa...

Åh. Allt blir ju helt sjukt då. Alldeles konstigt. Hela livet kanske är konstigt? Fast på ett bra sätt. Så att man inte blir alldels ledsen.

g sa...

för att visa att vi uppskattar någons insatser använder vi ofta oss av en indelning i ett nummersystem.

Den som är bäst får således nummer 1, då det ofta betyder första plats, d.v.s: något som är bra.

Den som är näst bäst får nummer 2, och så vidare.

Intressant är också att denna indelning görs med hjälp av guld-silver-brons. Varför kan jag inte förklara...

"tala är silver, tiga är guld"?

Anonym sa...

Precis så här brukar jag tänka när jag är ute och går... Fast jag brukar kanske inte tänka att det är något från en annan planet som ser oss, utan om tex. min mormor och morfar som varit borta i ca. 20 år skulle få möjligheten att se dagens Sverige. Hål i väggen för att få ut pengar, plastkort att betala med, små apparater som man i tid och otid kan prata/kommunicera i, alla koder till portar, till kort etc. Fjärrkontroller till allt möjligt... Vattenkransblandare, microvågsugnar, solarium, floatingtanks...
Väldigt kul att tänka på hur mycket som har förändrats på mina 40 år på jorden.
-Kassetbandens försvinnande, CD, Video, data i var mans hem, GI mat, flera kanaler med förnedrings TV...Listan kan nästan bli hur lång som helst.
BRA ämne att ta upp och illustrera.

Lemuren sa...

Vatten är ett ämne som oftast är flytande. Vatten är oftast blått eller genomskinligt. Alla människor på jorden behöver vatten för att överleva, våra kroppar behöver vatten, de består faktiskt av ca 70% vatten. Vi dricker det alltså, för efter några dagar så dör vi utan vatten. Vatten gör en massa saker i människokroppen.

Det finns två olika sorters vatten på jorden: söt- och saltvatten. Sötvatten finns mest i sjöar i inlandet medan saltvatten finns i de stora haven på jorden. Vattensamlingar kallas alltså för sjöar och hav bland andra. Sötvatten kan vi dricka men saltvatten är för salt så då tar vi bort saltet först. Nu får någon annan berätta mer om vatten. T.ex. att det finns flera olika former av vatten. "Blink, blink".

Lemuren sa...

cfh: du menar nya och obegripliga ungefär som för din unge som behöver lite bra förklaringar eller? "Blink, blink".

Carl Fredrik Holtermann sa...

Jag tänker ofta på hur en sådan bok skulle bli. Där världen på något sätt beskrivs "från scratch".

Jonas sa...

Tror att Douglas Adams "The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy" är lite åt det hållet.

Mitt eget bidrag:
För att människorna på vår planet ska kunna hålla någon form av ordning har man dragit osynliga linjer över land och vatten. Linjerna är bara osynliga i verkligheten, men syns på riktigt på avbildningar av planeten. De osynliga linjerna får inte passeras utan tillstånd från ordningshållarna på respektive sida. För att kunna kontrollera om man är en av de som får passera en given linje har man delat ut små böcker. I böckerna finns information om dess bärare som linjekontrollanten kan använda för att ta reda på om bäraren i fråga får passera linjen. Om man får tillstånd att passera linjen får man en stämpel i sin bok. Sen är det bara att gå över.

Tyvärr är inte alla överens om vart de osynliga linjerna egentligen går. Då möts människor från varje sida linjen och dödar varandra. När man har dödat färdigt bestämmer man på nytt var den osynliga linjen ska gå.

Anonym sa...

Eller om man om några år framåt i tiden ska berätta för barnbarn om att på "mormors" tid då fanns det människor som var RÄDDA för människor som var mörkare, som kom från andra länder (då kommer ju gränsidiotin in...osynlighetsprincipen, påhittade territorium etc.)människor som tyckte om och ville gifta sig med en av samma kön etc.
Fatta att det förhoppningsvis kommer att vara både skämmigt och ofattbart hur korkat vi tänkte nu, om man ser det i ett längre perspektiv.
Länge leve mångfald och hoppas att vi kan blicka tillbaks med stolthet istället för att skämmas över hur "vi" tänkte angående andra nationaliteter, sexuella läggningar osv.

Gillar verkligen det här temat! För om man bara försöka se Sverige genom människor från andra länder då kan man få sig goda skratt, men också sätta skrattet i halsen vissa gånger...

Anonym sa...

Eller att kvinnor och män har olika lön... Hur förklara vi det???

pia sa...

Genialt! Själv gillar jag att tänka såhär: hur kommer vi att tala om hur det var idag om 50 år? Har ställt frågan till många och gjort en hemsida om svaren. http://funderar.wordpress.com Det kan låta t.ex. såhär: Tänk att för 50 år sedan, år 2005, såg TV:n ut som stora lådor, kunde man sola, spelade man dataspel utanför sitt huvud, fanns det misstävlingar...