07 mars 2007

Mannen och dammsugaren


Många män ser sig som hjältar när de äntligen dammsugit eller varit i tvättstugan. De vill ha uppskattning för utfört arbete. Några mystifierar vardagssysslorna, försöker göra dem spännande. De ser tvättstugan som en scen i en Almodovarfilm. Andra gör städandet till en lek eller tävling, för att över huvud taget orka städa. När de städar, vill säga.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ops... Precis som min dag ÄNTLIGEN sett ut idag! Ett totalt metaltmotstånd mot just dessa sysslor, och när jag väl har utfört dom så är jag såååååååå nöjd... Måste oxå hitta på fiffiga anledningar till varför/hur jag ska komma igång med dammsugandet, tvättandet... MEN jag ÄR tjej???
Kanske inte så könsbundet att vara slö på dammsugarn el. tråktrist på tvättstugan???

carolita sa...

Mr Hulot?

Carl Fredrik Holtermann sa...

Byt ut "män" mot Carl Fredrik Holtermann i ovanstående text... Diskning och gräsklippning däremot, det är grejer det!

NB sa...

Många mammor tycker att deras söner är hjältar när de hjälper till med dessa sysslor och att hjältarnas fruar är slavdrivare.
Men när mammornas söner bodde hemma, då passade det sig att göra alla dessa sysslor för att underlätta för mamman.

g sa...

Ja, generalisera mera; så att det blir lite fart på tyckandet.

*piiip* håller sig ju så gärna till köket.

alltså är CFH *piip*?

(piipet kan såklart bytas ut mot valfri grupp)

...jag tänker alltså är jag...

Carl Fredrik Holtermann sa...

g: Hade inte kunnat säga det bättre själv...

gina sa...

Min man brukar säga att han gärna städar för att han "ser det som en reningsprocess" - han brukar uttrycka sig filosofiskt så jag har alltid trott att han menar en inre reningsprocess, men är förståss inte säker..
Och beröm ska han ha - oavsett - så där träffar du rätt ;)

Pernilla sa...

Gina, får du beröm när du städar? Om inte -- varför ska din man få det? Är inte hemmet och dess underhåll ett gemensamt intresse för alla som bor där?

gina sa...

Pernilla: min formulering kan nog missförstås. När jag skrev "ska ha" menade jag i bemärkelsen "vill ha/förväntar sig"...
I alla fall, kände igen CFH:s beskrivning, det var det jag ville få fram.
Städar vi tillsammans är det naturligtvis ingen som tackar den andra, men då någon av oss städar ensam (oftast min man) brukar vi faktiskt säga något uppskattande när vi kommer hem till en nystädad lägenhet :) Och det är DEN uppskattning som tycks vara viktigare för min man än för mig att få.