15 mars 2007

Självporträtt


Härom kvällen satt jag med en spegel och ritade av mig själv. En uppgift jag inte gett mig själv sedan gymnasiet. Jag kan rekommendera det – vare sig man kan rita eller inte. Det kräver en koncentration och ett lugn man sällan behöver konfronteras med. Och någonstans har det ett slags terapeutisk effekt. Att lugnt och stilla betrakta sig själv, stanna upp, och verkligen se sig själv i ögonen.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Själv använder jag mig av kameran och sedan dataprogram... Ett bra sätt att bekanta sig med sig själv. Att ta bilder på sig själv, "bara" för sig själv är åtminstone för mig ett bra sätt att både dokumentera skeendet men också att se på sig själv med allvar, humor och förståelse.

Carl Fredrik Holtermann sa...

Jag har ju skrivit om det där med att se sig själv i spegeln, att våga möta sin egen blick, förut på bloggen. Jag tror många liksom duckar för sig själva. Undviker att se sig själva. De skymtar bara sig själva som speglingar i skyltfönstren när de hastar genom livet. Kanske. En del.

g sa...

Som poesi!
*eller var det filosofi?*
"De skymtar bara sig själva som speglingar i skyltfönstren när de hastar genom livet."

Lemuren sa...

Jo, så är nog vissa. Kanske lite rädda för att det finns en risk att de inte gillar det de ser. Men man måste ju ta den risken och kunna acceptera att man kanske inte ser ut så som man skulle vilja se ut. Annars kan man ju inte säkert veta det...

Själv ser jag mig själv nog så ofta, fåfäng och egoist som jag är... :P Jag vet mycket väl hur jag ser ut och det för att jag tar mig tid att verkligen titta in i mig själv och se vad som pågår. Oftast älskar jag det jag ser. :P

lovisa sa...

det såg så märkligt ut
vet inte om den blippade iväg kommentaren, den var kvar i rutan när jag tryckt på PUBLISH
here we go again som tur var (?) var den kvar

läste nyligen en intervju med Horace Engdahl i VI, han sa minns inte exakt någonting om att möta sin egen blick, ungefär
"när man tittar sig i spegeln saknas den andre, man möter en gengångares blick.. en död punkt"
jag funderade över det
hans största rädsla är att bli galen
galen är ett så ja vitt begrepp en vit punkt ett svart vatten en mörk skog.. G A L E N ett rött skynke
kanske hänger det ihop; rädslan att bli galen & punkten i blicken som han menar saknas
hm funderar funderar jag håller delvis med honom, det finns något kanske av oförklarlighet
det handlar inte om att man vet eller inte vet hur man ser ut
det hjälper inte att inte undvika att se sig själv i spegeln

Anonym sa...

att älska sig själv är början på en livslång kärleksaffär
OW

evan sa...

Jag blir påmind om MC Eschers självporträtt som jag satt och tittade på härom dagen, när jag ser ditt. En annan duktig grafiker (eller att kalla honom duktig är en stor underdrift). Du ser rätt avspänd ut på din självporträtt. När jag målar mig själv ser jag ut som ett russin, ansiktet spänns i arbetet. Därför blir jag aldrig så vacker målad av mig själv. Men sann!

evan sa...

Jag blir påmind om MC Eschers självporträtt som jag satt och tittade på härom dagen, när jag ser ditt. En annan duktig grafiker (eller att kalla honom duktig är en stor underdrift). Du ser rätt avspänd ut på din självporträtt. När jag målar mig själv ser jag ut so ett russin, ansiktet spänns i arbetet. Därför blir jag aldrig så vacker målad av mig själv. Men sann!

evan sa...

Jag blir påmind om MC Eschers självporträtt som jag satt och tittade på härom dagen, när jag ser ditt. En annan duktig grafiker (eller att kalla honom duktig är en stor underdrift). Du ser rätt avspänd ut på din självporträtt. När jag målar mig själv ser jag ut so ett russin, ansiktet spänns i arbetet. Därför blir jag aldrig så vacker målad av mig själv. Men sann!

sagan om livet sa...

En eloge. Du har många talanger.

virkeligheter sa...

Vad bra!

Kjempeidé! Skal gjóre det neste gang jeg har en ledig stund. Forresten sá gjorde jeg det en gang for 10 ár siden. Kjópte tegnesaker, dyre ark og blyanter og satte meg pá gulvet foran speilet og tegnet. Det var liksom en glory-night! For tegningen lignet. Det ga en god fólelse!

Maggi sa...

Du är ju jätteduktig!

Matti Ståhlberg sa...

Otroligt snygtt porträtt. Applåder!
Speciellt kul att den också är såld... [den lilla röda pricken]