11 juni 2007

Smågrus


En gång för länge sedan, jag gick första året i gymnasiet, gick jag omkring på Blasieholmen och fotade. Det var tidig morgon, folktomt. Nästan. I Grevgränd, den lilla gränden mellan Arsenalsgatan och Grand Hotel, mötte jag finansmannen Anders Wall. Jag såg honom först på håll. Det här var i början av 80-talet, en tid då han var en mycket omskriven person, en av Sveriges rikaste och nybliven styrelseordförande i Volvo, det gick inte att missta sig på den långa gestalten i kamelhårsulstern.
Plötsligt såg jag hur han böjde sig ner och plockade upp något från trottoaren. När vi sedan möttes i gränden höll han snabbt upp fyndet från gatan, en 25-öring, och sa: "Man skall ha respekt för smågruset!" innan han stoppade myntet i kavajfickan.

Flera år senare stod jag i baren på Hannas, på Söder. Jag stod och pratade med en kompis kompis. Jag visste att han hade en halv miljon på banken, något som var förskräckligt mycket pengar i en tid då man var beroende av studielån. Han hade tjänat en del av pengarna på några blygsamma aktieaffärer, men framför allt hade han alltid varit sparsam. Vi pratade om pengarna och jag minns att han gjorde en konstpaus innan han tittade mig i ögonen och sa: "Pengar är bara ett intresse. Du väljer att vara intresserad eller inte."

Mitt sista citat kommer från min revisor: "Dålig ekonomi handlar väldigt sällan om pengar."

08 juni 2007

En hårsmån från en bra dag


Tänkte nyligen på begreppet Bad hair day och hur fånigt vi funkar. Hur fånigt JAG funkar. Jag har inget hårsvall direkt. En ganska vanlig spretig mansfrisyr med rötterna i Morrissey och 50-talet snarare än något annat. Håret spretar lite kring min lugg. Jag har rejäla virvlar. Helst ska en viss del av håret spreta åt ett visst håll. En annan del av håret måste riktas åt ett annat håll. Det här handlar alltså om typ fem kvadratcentimeter av hela min appearance. Ändå är det avgörande för dagsformen. Bra luggspret = bra dag. Dåligt luggspret = dålig dag. Och jag är helt övertygad om att ingen märker nån skillnad...