17 januari 2008

Skådekök


Funderar lite över det senaste årtiondets kökstrend. Jag tänker på de stora dyra designade kladdfria köken. Köken som ser mer ut som obduktionssalar. Dold förvaring, gigantiska avställningsytor, skåpluckor och kranar utan handtag, ismaskiner som står och fryser is medan vi tänker på annat. Av maten ser man inte en smula.
Köken står bara där och väntar på att få visas upp. På Nordiska museet finns en monter som visar gamla tiders "skådebröd" - bröd som bara var till ögonfägnad, som inte var till för att ätas. Idag är det inte bara maten som är till för att beskådas. Hela köket är ett skådekök - en del i ett större karriärsbygge. Hur ser det ut hemma hos dig?

7 kommentarer:

lovisa sa...

Yta att stå på; en & en halv ? kvadratmeter faktiskt
oerhört smart & fint & fantastiskt multivackertfunktionellt kök.
Hos min mamma som liten; is på vattnet vintrarna, en halv apelsin & färskt bröd bara på julafton
(14 syskon hon född 1928) alla barnen stod upp & åt, nono stolar.
Morfar föddes 1885
vet inte hur hans kök såg ut
två generationer & hm 122 år senare är i alla fall inte ytan större, varmvatten i kranen dock.

Anonym sa...

Och väldigt få verkar kunna laga riktig mat,. utan köper halvfabrikat. Just detta, för står jag helt enkelt inte..

Henrikt sa...

Det sägs att anorektiker ofta älskar att laga mat till andra, men då inte äter själva. Klart är i alla fall att vi kollektivt har ett mycket skuldtyngt och komplicerat förhållande till mat, anorektiker eller inte. Vi älskar att läsa om mat, se på folk som lagar mat på TV, älskar råvaror i butikerna, men samtidigt har vi dåligt samvete för vi borde inte. Vi blir besatta av mat. Vi bygger jättelika blanka kök som ett bevis för vår kärlek till mat, men utan att låta en smula fläcka det kliniska. Inte en bit mat så långt ögat nåt. Bara detta härliga rena rostfria och blanka.
Henrik - med ett härligt vitt och ek-kök med djupa utdragslådor som är dämpade sista biten. Rostfria vitvaror, fem meter specialbyggd diskbänk i rostfritt på vilket inget alls står - nånsin. Lagar jag mat, vilket händer, städar jag undan snabbt som ögat som efter en självbefläckelse.

Gina sa...

:) Hur ska man analysera detta? Tror att "skådekök" träffar rätt nära. Det handlar om uppvisning, att följa trenden, att passa in. Efter att ha möblerat (eller snarare låtit bli!) sin minimalistiska lägenhet är det oundvikligen köket som står i tur att strömlinjeformas.
(Dessutom tror jag att många som äger dessa obduktiossalar till kök äter sina måltider på krogen.. undrar om det har ett samband? Det gamla vanliga om hönan eller ägget.)

nåva sa...

Här finns ett kök av den typ som folk helst inte tittar på, än mindre går in i.
(men i mina drömmar så är det ljusblå kaklet utbytt mot sten i någon mild brunbeige ton, du vet, sten av den typen vars yta är len, men ändå skrovlig. Och golvet är också i sten, så att ett bräckligt glas vatten går i tusen obarmhärtiga bitar när det glider ur ens grepp. Och där finns plats för ett matbord... I mina drömmar.)

Carl Fredrik Holtermann sa...

lovisa: !!!

alla ni andra: kök är verkligen ett outtömligt ämne. egentligen skulle man kunna ha temaveckor här på bloggen kring varje rum i ett hem. vardagsrummet tycker jag helt har tappat fokus. ingen verkar riktigt veta vad de ska ha rummet till - annat än att de vistas där "var dag".

Nilla sa...

Vilket bra och ord, skådekök! Det var en bra beskrivning på kökstrenden som råder nu.
Hemma hos mig finns inget sådant toppmodernt...