25 januari 2008

Kalenderår


Jag kan dela in mitt liv i olika kalenderår beroende på vilken kalender jag använt. Det här året använder jag en Planeringskalender. Förra året gick jag mer efter min Flaneringskalender...

23 januari 2008

Vindens suck och ödets nyck


En gång för flera år sen hade jag satt mig vid skrivbordet för att påbörja Den Stora Romanen. Bordet var städat, kulspetspennorna utplockade ur sin vacuumplast och A4-pappren låg i en lagom bunt, beredda. Det var vår och jag hade fönstret öppet. Jag hörde sparvarna i buskarna utanför, det var sol och hela känslan den där dagen var ”Pånyttfödelse”.
Jag började skriva, skrev en bra början, full orkestrering, allt föll på plats direkt. Inledningen följdes av en inspirerad dialog, något höll på att hända. Det här kunde bli något. Jag sträckte mig efter ett saftglas jag hade stående på byrån bakom mig.
I samma stund kom en liten vindpust från fönstret. Tillräcklig för att skyffla upp A4-pappret jag just klottrat på. Tillräcklig för att tippa pappret över ända och ner i papperskorgen som stod därinunder.
Vinden hade talat. Slumpen hade talat.
Jag lade ifrån mig pennan. Nog skrivet. Åtminstone för den dagen.

22 januari 2008

Rötter


Det måste finnas en gräns för hur många gånger en människa orkar dra upp sin rot – från relationer, jobb, lägenheter...

17 januari 2008

Skådekök


Funderar lite över det senaste årtiondets kökstrend. Jag tänker på de stora dyra designade kladdfria köken. Köken som ser mer ut som obduktionssalar. Dold förvaring, gigantiska avställningsytor, skåpluckor och kranar utan handtag, ismaskiner som står och fryser is medan vi tänker på annat. Av maten ser man inte en smula.
Köken står bara där och väntar på att få visas upp. På Nordiska museet finns en monter som visar gamla tiders "skådebröd" - bröd som bara var till ögonfägnad, som inte var till för att ätas. Idag är det inte bara maten som är till för att beskådas. Hela köket är ett skådekök - en del i ett större karriärsbygge. Hur ser det ut hemma hos dig?

04 januari 2008

De tre stånden


Glöm adel, präster, borgare och bönder. De nya stånden heter Kändis, Gatekeeper och Wannabe.

Hjärnkok


Datorerna rymmer mer och mer. Säkert mer än någonsin våra dagböcker och anteckningsblock gjort. Datorerna med alla sina dokument, mappar, Internetsidor, bilder, filmer och inboxar blir en del av oss. Vi kanske inte kommer ihåg allt vi har i våra datorer, men förmodligen bär vi med oss mer i skallen nu än vad tidigare generationer gjort. Flödet av information och underhållning flödar också sedan datorn stängts av. Vi har svårare att gå från ON till OFF. Att verkligen vila. Våra hjärnor kokar.

Krångliga


ALLA människor är krångliga. Så är det bara.

Bara barn


Ju äldre jag blir desto mer är jag övertygad om att det inte finns några vuxna. Jag har blivit lurad. Alla är barn till dom dör – även om dom har villa, portfölj och kombibil. Säg emot mig den som kan.

Brain vs. Biceps


Jag brukar fundera över vad som kom först: Hjärnan eller Handen? Var det så att apmänniskorna med tiden fick så avancerade händer att hjärnan var tvungen att växa för att ta tillvara deras möjligheter? Eller var det hjärnan och vår förmåga att kommunicera som upptäckte händernas alla användningsområden?
Idag behöver vi händerna mest till tangentbordet, spelkontrollen och fjärrkontrollen. Hjärnan, mer än händerna och kroppen, är vårt främsta vapen i yrkeslivets survival of the fittest.

Idéklimatet


Glaciärerna smälter. Istäckena vid polerna krymper för varje dag. Har man inte också en känsla av att idéerna krymper på samma sätt? Att vi nått någon form av peak och nu får finna oss i att återanvända oss själva?